4 powody, dlaczego warto pokochać polską kuchnię
Wielu obcokrajowców, którzy próbują pierogów, bigosu czy kotletów schabowych docenia polskie dania. Wyjątkowe smaki i nieziemskie zapachy sprawiają, że coraz więcej Polaków zaczyna dostrzegać, że nasze rodzime potrawy wcale nie muszą być mniej pożywne czy smaczne, niż te podawane poza granicami naszego kraju. Zachęcamy do zgłębienia cech, jakimi wyróżnia się kuchnia polska Trójmiasto rozbudzi także Państwa miłość do lokalnych dań.
Zdrowe dania kuchni polskiej
Dawniej potrawy wywodzące się z Polski kojarzyły się z ociekającym tłuszczem oraz z mięsem. Dziś to nieaktualna teza, ponieważ wiele się zmieniło. Dzięki rosnącej świadomości społeczeństwa, dostępu do zdrowych i naturalnych produktów, możemy ze smakiem jeść potrawy, które nie spowodują problemów trawiennych, a oprócz tego będą pełnowartościowym posiłkiem. Tym bardziej że coraz częściej dobrze nam znane dania ulegają przeróżnym modyfikacjom, aby podnieść ich jakość. Dużą uwagę zwraca się także na ograniczenie spożywania mięsa, które zastępuje się daniami wegetariańskimi czy wegańskimi.
Polska kuchnia doskonale łączy się z innymi
Dla wielu smakoszy oraz wielbicieli eksperymentów kulinarnych bardzo istotny jest fakt, że nasze tradycyjne potrawy można łączyć ze smakami z innych rejonów Europy czy nawet świata. Dobrym przykładem może być w tym przypadku oferta naszej restauracji Goldwasser, gdzie dostępna jest kuchnia francuska, ale też lokalna kuchnia Gdańsk, to miejsce, gdzie znajduje się nasz lokal i tam podajemy nasze popisowe dania. Doskonałą mieszanką kulinarną, która cieszy się największym uznaniem naszych gości, jest złoty stek grillowany. Elastyczność naszej kuchni sprawia, że nadal może zaskakiwać oraz zachwycać podniebienia jeszcze szerszego grona odbiorców. Od wielu lat tworzymy nasze menu, korzystając z tego co najlepsze z kuchni polskiej i francuskiej.
Polskie dania komponują się z alkoholem
Doskonałe połączenie smakowe dobrego i sytego jedzenia z lokalnym trunkiem, to coś, z czego słynie polska kuchnia Gdynia, Kraków, Poznań oraz wiele innych miast w całej Polsce oferują właśnie taką ucztę dla kubków smakowych i zmysłów. Wiele naszych dań zostaje tak przyrządzonych, aby wydobyć z tradycyjnego alkoholu to, co najlepsze, a przy okazji podkreślić smak jedzenia. Na polskich stołach znajdziemy wiele dań, które dobrze komponują się z alkoholem są to m.in. dania ze śledzia, różne potrawy z dodatkiem octu np. galareta z mięsa, grzyby marynowane, pieczony schab czy wędliny. My szczególnie polecamy nasz autorski alkohol — Goldwasser, który stanowi nie lada gratkę dla wszystkich koneserów wysokoprocentowych trunków oraz Kurfursten i Machandel.