Prawdziwa uczta kulinarna
Mamy pasję do gotowania, miłość jest sekretnym składnikiem, dzięki któremu wszystkie nasze potrawy smakują lepiej. Spróbuj naszego wyjątkowego menu łączącego tradycyjną kuchnię polską z elementami nowoczesnej kuchni międzynarodowej, skomponowanego przez naszego szefa kuchni Rafaela Dargacza.
Top menu
I
ŁOSOŚ MARYNOWANY NA ZIMNO Z KAROTKĄ I ŚWIEŻYM KOPREM, SOS WASABI Z CYTRUSAMI 50G
SALMON MARINATED WITH CARROT AND FRESH DILL, WASABI SAUCE WITH CITRUS 50G
II
WYKWINTNY KREM Z HOMARA Z PIEROŻKIEM ZE SKORUPIAKÓW I ŚMIETANKĄ 200ML
EXQUISITE LOBSTER CREAM SOUP SERVED WITH SHELLFISH DUMPLING AND CREAM 200ML
III
SORBET 40g
SORBET 40g
IV
POLĘDWICA WOŁOWA Z
ARGENTYŃSKIEGO “BLACK ANGUSA”, PIECZONE WARZYWA,
GROSZEK, MARYNOWANE CEBULKI, WOŁOWY SOS DEMI GLACE
(DANIE Z DODATKIEM 23 KARATOWEGO ZŁOTA) 200G
ARGENTINIAN “BLACK ANGUS” BEEF TENDERLOIN STEAK, ROASTED VEGETABLES PEAS, MARINATED ONIONS, BE EF DEMI GLACE SAUCE
(DISH SERVED WITH 23 CARAT GOLD) 200G
V
MUS MANGO MARAKUJA Z WŁOSKĄ BEZĄ I GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
NA KR UCHYM CZEKOLADOWYM CIASTKU 100G
MANGO PASSION FRUIT MOUSSE WITH ITALIAN MERINGU E AND WHITE CHOCOLATE GANACHE ON CRISPY CH OCOLATE BISCUIT 100G
CENA ZESTAWU | SET PRICE
– 354 ZŁ –
WINE PAIRING 237ZŁ
TOMA 6, WINNICE CZAJKOWSKI, SAUVIGNON BLANC | 125ML
LA CREMA MONTEREY CHARDONNAY, CHARDONNAY | 125ML
TOMA 24, WINNICE CZAJKOWSKI, MERLOT, CABERNET FRANC | 125ML
EISWEIN, WEINGUT HANS TSCHIDA, GRÜNER VELTLINER | 75ML
Do końcowego rachunku doliczane jest 10% opłaty serwisowej.
We add 10% of service charge to the final bill.
Goldwasser menu
I
CARPACCIO Z OŚMIORNICY Z RUKOLĄ, PARMEZANEM, KAPARAMI, OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ, MAJONEZEM ESTRAGONOWYM 10G
OCTOPUS CARPACCIO WITH RUKOLA, PARMESAN CHEESE, PARSLEY OLIVE, TARRAGON MAYONNAISE 10G
II
WYKWINTNY KREM Z HOMARA Z PIEROŻKIEM ZE SKORUPIAKÓW 200ML
EXQUISITE LOBSTER CREAM-SOUP SERVED WITH SHELLFISH DUMPLING 200ML
III
SORBET 40g
SORBET 40g
IV
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ A’LA „CHATEAUBRIAND”, MASŁO TRUFLOWE, SOS BÉARNAISE, PIKLOWANA CZERWONA CEBULA, ZIEMNIAK HASSELBACK PIECZONY Z ZIOŁAMI 200G
BEEF TENDERLOIN STEAK A’LA” CHATEAUBRIAND”, TRUFFLE BUTTER, BÉARNAISE SAUCE, MARINATED RED ONION, HASSLEBACK POTATO BAKED WITH HERBS 200G
V
KULA Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z LIKIEREM „GOLDWASSER” PODANA NA CIASTKU CZEKOLADOWYM, KONFITURA Z ANANASA, RABARBAR 50G
WHITE CHOCOLATE BALL WITH “GOLDWASSER” LIQUEUR SERVED ON CHOCOLATE COOKIE, PINEAPPLE JAM, RHUBARB 50G
CENA ZESTAWU | SET PRICE
– 256 ZŁ –
WINE PAIRING 199ZŁ
TE MATA ESTATE 1896, TE MATA, SAUVIGNON BLANC | 125ML
SELECCIÓN DE AUTOR, BODEGAS ÒSCAR TOBIA, CHARDONNAY, TEMPRANILLO BLANCO | 125ML
CHÂTEAU SAINT VALENTIN, MERLOT, CABERNET FRANC, CABERNET SAUVIGNON | 125ML
EISWEIN, WEINGUT HANS TSCHIDA, GRÜNER VELTLINER | 75ML
Do końcowego rachunku doliczane jest 10% opłaty serwisowej.
We add 10% of service charge to the final bill.
Przystawki
ŚWIEŻE OSTRYGI „GILLARDEAU”, CYTRYNA 1SZT. | 34ZŁ / 6SZT. | 170ZŁ
FRESH OYSTERS “GILLARDEAU”, LEMON 1PC | 34ZŁ / 6PCS | 170ZŁ
KREWETKI KRÓLEWSKIE Z CZOSNKIEM I CHILLI , PIECZONE WARZYWA, TRAWA CYTRYNOWA W MLEKU KOKOSOWYM 5SZT. | 67ZŁ
KING PRAWNS WITH GARLIC AND CHILLI, ROASTED VEGETABLES, LEMONGRASS IN COCONUT MILK 5PCS | 67ZŁ
ŁOSOŚ MARYNOWANY NA ZIMNO Z KAROTKĄ I ŚWIEŻYM KOPREM, FENNEL, SOS WASABI Z CYTRUSAMI 50G | 46ZŁ
COLD MARINATED SALMON WITH CARROTS AND FRESH DILL, FENNEL, WASABI SAUCE WITH CITRUS 50G | 46ZŁ
TATAR Z JELENIA Z DODATKAMI: ŻÓŁTKO SOUS VIDE, KORNISZONY, CEBULKA, GORCZYCA, MAJONEZ EST RAGONOWY, CHRZAN, TAPIOKA 70G | 49ZŁ
DEER TARTARE WITH ADDITIONS: SOUS VIDE YOLK, GHERKINS, ONION, MUSTARD, TARRAGON MAYONNAISE, HORSERADISH, TAPIOCA 70G | 49ZŁ
SYBERYJSKI KAWIOR Z JESIOTRA PODANY Z CRÈME FRAICHE, SZALOTKĄ, JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI ORAZ BLINAMI GRYCZANYMI 30 G | 300 ZŁ
SIBERIAN STURGEON CAVIAR SERVED WITH CRÈME FRAICHE, SHALLOT, QUAIL EGGS, BUCKWHEAT PANCAKES 30G | 300ZŁ
TALERZ WĘDLIN | ANTIPASTI DLA 3 4 OS. PROSCIUTTO, CH ORIZO, DOJRZEWAJĄCA BIAŁA KIEŁBASA, PAPRYCZKI NADZIEWANE SEREM, KORNISZONY, MARYNOWANE OLIWKI, MARYNOWANE MAŚLAKI, SŁONE KRAKERSY, PIECZYWO, MASŁO 650 G | 175 ZŁ
ANTIPASTI FOR 3-4 PROSCIUTTO, CHORIZO, RIPENED WHITE SAUSAGE, PEPPERS STUFFED WITH CHEESE, GHERKINS, MARINATED OLIVES, MARINATED SLIPPERY JACK MUSHROOM, SALTINE CRACKERS, BREAD, BUTTER 650G | 175ZŁ
Zupy
TRADYCYJNY ŻUREK STAROPOLSKI Z WĘDZONKĄ , BIAŁĄ KIEŁBASĄ, PRZEPIÓRCZYM JAJKIEM I TARTYM CHRZANEM 200ML | 32 ZŁ
TRADITIONAL OLD POLISH SOUR RYE SOUP WITH SMOKED BACON, WHITE SAUSAGE, QUAIL EGG AND GRATED HORSERADISH 200ML | 32ZŁ
WYKWINTNY KREM Z HOMARA Z PIEROŻKIEM ZE SKORUPIAKÓW 200ML | 35 ZŁ
EXQUISITE LOBSTER CREAM SOUP SERVED W ITH SHELLFISH DUMPLING 200ML | 35 ZŁ
Sałatka
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA, SOSEM ANCHOIS, MIESZANYMI SAŁATAMI, POMIDORKAMI CHERRY I WŁOSKIM EMILIGRANA CHRUPIĄCA FOCACCIA 300G | 45ZŁ
SALAD WITH GRILLED CHICKEN FILLET, ANCHOIS SAUCE, MIXED SALADS, CHERRY TOMATOES AND ITALIAN EMILIGRANA , CRISPY FOCACCIA 300G | 45ZŁ
Makaron / Pierogi
MAKARON GARGANELLI AGLIO OLIO E PEPERONCINO, SUSZONE POMIDORY, POMIDORKI CHERRY, SZPINAK BABY, ORZECHY NERKOW CA PRAŻONE W CHILLI, ŚWIEŻO TART EGY WŁOSKI EMILIGRANA 300G | 46 ZŁ
GARGANELLI AGLIO OLIO E PEPERONCINO, DRIED TOMATOES, CHERRY TOMATOES, BABY SPINACH, CASHEWS ROASTED WITH CHILLI, FRESHLY G RATED ITALIAN EMILIGRANA 300G | 46 ZŁ
DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM, SOS Z BOCZNIAKIEM KRÓLEWSKIM I TYMIANKIEM 7SZT. | 48ZŁ
HOMEMADE DUMPLINGS WITH MEAT, SAUCE WITH KING OYSTER MUSHROOM
AND THYME 7PC. | 48ZŁ
DO MAKARONU POLECAMY DODATKOWO PORCJĘ WŁOSKIEJ TRUFLI OK. 4G | 35ZŁ
WE RECOMMEND A PORTION OF ITALIAN TRUFFLE WITH THE PASTA APPROX. 4G | 35ZŁ
Dania główne
KANADYJSKI HOMAR (PODANY W CAŁOŚCI), MASŁO CZOSNKOWO ZIOŁOWE, SOS KOKTAJLOWY NA BAZIE KONIAKU, SOS BÉARNAISE, BAGIETKA CZOSNKOWA, MIX SAŁAT Z SOSEM WINEGRET 100G | 70ZŁ (FINALNA WARTOŚĆ DANIA UZALEŻNIONA OD WAGI HOMARA)
CANADIAN LOBSTER, GARLIC AND HERB BUTTER, COGNAC BASED COCKTAIL SAUCE, BÉARNAISE SAUCE, GARLIC BAGUETTE, MIX SALAD WITH VINAIGRETTE SAUCE 100G | 70ZŁ (FINAL VALUE OF THE DISH DEPENDS ON THE WEIGHT OF THE LOBSTER)
GICZ JAGNIĘCA Z KOŚCIĄ, WOLNO PIECZONA Z WINEM I WARZYWAMI, SOS DEMI GLACE, PUREE ZIEMNIACZANE Z PASTERNAKIEM I OLIWA TRUFLOWĄ, ZIELONE SZPARAGI, MAŚLANY BÓB Z CHORIZO 300G | 140ZŁ
LAMB SHANK WITH BONE, SLOW ROASTED WITH WINE AND VEGETABLES, DEMI GLACE SAUCE, MASHED POTATOES WITH PARSNIP AND TRUFFLE OIL, GREEN ASPARAGUS, BUTTER BROAD BEANS WITH CHORIZO 300G | 140ZŁ
PIERŚ Z KACZKI MARYNOWANA W ANYŻU I W ZIOŁACH, SOS DEMI GLACE Z PIECZONYM POMIDORAMI, PIKLOWANE BURAKI I TARTY CHRZAN, PUREE Z BIAŁYCH WARZYW I PASTERNAKU Z PALONYM MASŁEM I OLIWĄ Z ESTRAGONU, GORCZYCA, CHIPSY Z KASZY GRYCZANEJ 150G | 79ZŁ
DUCK BREAST MARINATED IN ANISE AND HERBS, DEMI GLACE SAUCE WITH ROASTED TOMATOES, PICKLED BEETROOT AND GRATED HORSERADISH, WHITE VEGETABLES AND PARSNIP PUREE WITH BURNED BUTTER AND ESTRAGON OIL, MUSTARD, BUCKWHEAT CHIPS 150G | 79ZŁ
PIECZONY STEK Z HALIBUTA MARYNOWANY W ESTRAGONIE, KARMELIZOWANA MARCHEWKA, ZIELONE SZPARAGI, SOS BEURRE BLANC Z POMIDORAMI, PIANA TRUFLOWA 150G | 79ZŁ
BAKED HALIBUT STEAK MARINATED IN TARRAGON, CARAMELISED CARROTS, GREEN ASPARAGUS, BEURRE BLANC SAUCE WITH TOMATOES, TRUFFLE FOAM 150G | 79ZŁ
KARCZEK Z DZIKA DUSZONY W LOKALNYM PIWIE TYPU PORTER Z ROZMARYNEM, SOS Z RYDZAMI Z DODATKIEM SUSZONEJ ŚLIWKI, PIKLOWANY SELER, MARYNOWANA CZERWONA KAPUSTA, KREM Z PASTERNAKU, DROŻDŻOWE KLUSKI NA PARZE, KARMELIZOWANE NERKOWCE 150G | 88ZŁ
WILD BOAR NECK STEWED IN LOCAL PORTER TYPE BEER WITH ROSEMARY, SAFFRON MILK CAP SAUCE WITH DRIED PLUM, PICKLED CELERY, MARINATED RED CABBAGE, PARSNIP CREAM, STEAMED YEAST DUMPLINGS, CARAMELISED CASHEW NUTS 150G | 88ZŁ
POLĘDWICA A LA BBQ PODANA NA GORĄCEJ PATELNI W SOSIE WHISKEY JACK DANIEL’S”, PIECZONE WARZYWA, FRYTKI (WOŁOWINA PODAWANA JEST W MAŁYCH KAWAŁKACH) 150G | 89ZŁ
BEEF TENDERLOIN A’LA BBQ SERVED ON A HOT PAN IN WHISKEY SAUCE “JACK DANIEL’S”, BAKED VEGETABLES, FRENCH FRIES (THE BEEF IS SERVED IN SMALL PIECES) 150G | 89ZŁ
Do końcowego rachunku doliczane jest 10% opłaty serwisowej.
We add 10% of service charge to the final bill.
Najlepsze steki w mieście
Kuchnia restauracji Goldwasser znana jest z kulinarnej fantazji. Niektórzy mówią że nasz Szef Kuchni przyrządza najlepsze steki w mieście.
STEK Z POLĘDWICY WAGYU A5 PREFEKTURA KAGOSHIMA, OPIEKANY ZIEMNIAK HASSELBACK, CYKORIA, PIKLOWANE WARZYWA, SOS DEMI GLACE, SOS PIEPRZOWY, SOS BÉARNAISE, ŚWIEŻA TRUFLA, PŁATKI SOLI (DANIE Z DODATKIEM 23 KARATOWEGO ZŁOTA 100G | 300 ZŁ FINALNA WARTOŚĆ DANIA UZALEŻNIONA OD WAGI STEKA)
BEEF TENDERLOIN STEAK WAGYU A5 – KAGOSHIMA, BAKED HASSELBACK POTATO, CHICORY, MARINATED VEGETABLES, DEMI GLACE SAUCE, PEPPER SAUCE, BÉARNAISE SAUCE, FRESH TRUFFLE, SALT FLAKES (DISH SERVED WITH 23 CARAT GOLD) 100G | 300ZŁ (FINAL VALUE OF THE DISH DEPENDS ON THE WEIGHT OF THE STEAK)
STEK “COWBOY” Z POLĘDWICY WOŁOWEJ, MASŁO CZOSNKOWE, SOS PIEPRZOWY, OPIEKANE MINI ZIEMNIAKI, CYKORIA, KREM Z PASTERNAKU, PIKLOWANE WARZYWA 200G | 134 ZŁ
“COWBOY” BEEF TENDERLOIN STEAK, GARLIC BUTTER, PEPPER SAUCE, BAKED MINI POTATOES, CHICORIES, PARSNIP CREAM, PICKLED VEGETABLES 200G | 134ZŁ
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ A’LA „CHATEAUBRIAND”, MASŁO TRUFLOWE, SOS BÉARNAISE, PIKLOWANA CZERWONA CEBULA, ZIEMNIAK HASSELBACK PIECZONY Z ZIOŁAMI 200G | 144ZŁ
BEEF TENDERLOIN STEAK A’LA” CHATEAUBRIAND”, TRUFFLE BUTTER, BÉARNAISE SAUCE, MARINATED RED ONION, HASSLEBACK POTATO BAKED WITH HERBS 200G | 144 ZŁ
POLĘDWICA WOŁOWA Z ARGENTYŃSKIEGO BLACK ANGUSA, PIECZONE WARZYWA, GROSZEK, MARYNOWANE CEBULKI, WOŁOWY SOS DEMI GLACE (DANIE Z DODATKIEM 23 KARATOWEGO ZŁOTA 200G | 225ZŁ
ARGENTINIAN “BLACK ANGUS” BEEF TENDERLOIN STEAK, ROASTED VEGETABLES, PEAS, MARINATED ONIONS, BEEF DEMI GLACE SAUCE (DISH SERVED WITH 23 CARAT GOLD) 200G | 225ZŁ
DO KAŻDEGO STEKA POLECAMY DODATKOWO PORCJĘ WŁOSKIEJ TRUFLI OK. 4G | 35ZŁ
WE RECOMMEND A PORTION OF ITALIAN TRUFFLE WITH EACH STEAK APPROX. 4G | 35ZŁ
Do końcowego rachunku doliczane jest 10% opłaty serwisowej.
We add 10% of service charge to the final bill.
Surf & Turf dla 2 osób
I
CARPACCIO Z OŚMIORNICY Z RUKOLĄ, PARMEZANEM, KAPARAMI, OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ, MAJONEZEM ESTRAGONOWYM 10G
OCTOPUS CARPACCIO WITH ROCKET, PARMESAN CHEESE, PARSLEY OLIVE, TARRAGON MAYONNAISE 10G
II
SORBET 40g
SORBET 40g
III
ŚWIEŻE OSTRYGI GILLARDEAU 2 SZT
FRESH OYSTERS GILLARDEAU” 2PC
KANADYJSKI HOMAR PODANY W CAŁOŚCI 1 SZT | 450 G
CANADIAN LOBSTER 1 PC | 450 G
KREWETKI KRÓLEWSKIE Z CZOSNKIEM I CHILLI 6 SZT
KING PRAWNS WITH GARLIC AND CHILLI 6 PC
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ A LA CHATEAUBRIAND 200G
BEEF TENDERLOIN STEAK A’LA” CHATEAUBRIAND” 200G
GICZ JAGNIĘCA Z KOŚCIĄ, WOLNO PIECZONA Z WINEM I WARZYWAMI 300G
LAMB SHANK WITH BONE, SLOW ROASTED WITH WINE AND VEGETABLES 300G
OPIEKANE MINI ZIEMNIAKI, ZIEMNIAK HASSELBACK 200G
BAKED MINI POTATOES, HASSELBACK POTATO 200G
SOS DEMI GLACE, SOS PIEPRZOWY, SOS BÉARNAISE 90G
DEMI GLACE SAUCE, PEPPER SAUCE, BÉARNAISE SAUCE 90G
CZOSNKOWE I TRUFLOWE MASŁO 40G
GARLIC AND TRUFFLE BUTTER 40G
OPIEKANE WARZYWA 150G
BAKED VEGETABLES 150G
MIX SAŁAT Z SOSEM WINEGRET 150G
MIX SALAD WITH VINAIGRETTE SAUCE 150G
WŁOSKA ŚWIEŻA TRUFLA 6G
FRESH ITALIAN TRUFFLE 6G
CENA ZESTAWU | SET PRICE
– 990ZŁ –
Do końcowego rachunku doliczane jest 10% opłaty serwisowej.
We add 10% of service charge to the final bill.
Desery
MUS MANGO MARAKUJA Z WŁOSKĄ BEZĄ I GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM CIASTKU 100G | 33 ZŁ
MANGO-PASSION FRUIT MOUSSE WITH ITALIAN MERINGUE AND WHITE CHOCOLATE GANACHE ON CRISPY CHOCOLATE BISCUIT 100G | 33ZŁ
KULA Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z LIKIEREM GOLDWASSER ” PODANA NA CIASTKU CZEKOLADOWYM, KONFITURA Z ANANASA, RABARBAR 50G | 33 ZŁ
WHITE CHOCOLATE BALL WITH GOLDWASSER LIQUEUR SERVED ON CHOCOLATE COOKIE, PINEAPPLE JAM, RHUBARB 50G | 33 ZŁ
WYTRAWNY SORBET CYTRYNOWY PODANY Z SZAMPANEM POMMERY APANAGE BRUT NV ORAZ PŁATKAMI 23 KARATOWEGO ZŁOTA 45G+80ML | 55 ZŁ
DRY LEMON SORBET SERVED WITH CHAMPAGNE POMMERY APANAGE BRUT NV AND 23-CARAT GOLD FLAKES 45G + 80ML | 55 ZŁ
DESKA SERÓW: POLSKIE SERY REGIONALNE, WINOGRONA, MIÓD, KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI, ORZECHY WŁOSKIE, SOLONE KRAKERSY 160G | 87ZŁ
CHEESEPLATE: POLISH REGIONAL CHEESES, GRAPES, HONEY, BLACKCURRANT JAM, WALNUTS, SALTED CRACKERS 160G | 87ZŁ
Dodatki
WŁOSKA FOCACCIA
50G | 15ZŁ
ITALIAN FOCACCIA 50G | 15 ZŁ
PIECZYWO BEZGLUTENOWE 9ZŁ
GLUTENFREE BREAD 9ZŁ