Każda dobra restauracja wyróżnia się dbałością o pewne standardy. Wytyczają je najlepsi restauratorzy w Polsce i na świecie, doskonale wiedzący co składa się na sukces lokalu oraz w jaki sposób przyciągnąć do niego potencjalnych klientów. Warto poznać zasady w restauracji, które pomogą wpłynąć pozytywnie na oceny odwiedzających i sprawić, by stała się ona kultowym miejscem spotkań towarzyskich.
Spójna karta dań
Przemyślane menu z myślą przewodnią to klucz do zaintrygowania przyszłych gości, dlatego tak dużym powodzeniem cieszą się restauracje serwujące konkretny rodzaj jedzenia czy specjalizujące się w jakimś daniu. Obecnie dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się lokale, które oferują dania regionalne nawiązujące do miejscowej kultury. Właśnie na taką koncepcję stawia Restauracja Goldwasser w Gdańsku, gdzie znajdziemy sztandarowe potrawy kuchni polskiej, takie jak: pieczona kaczka z jabłkami, polędwica z dorsza czy dania z dziczyzny.
Kuchnia autorska jest równie ciekawym pomysłem, jednak wymaga dużej wprawy i doświadczenia kucharza. Początkujący w branży gastronomicznej skupiają się więc raczej na serwowaniu kilku poprawnych potraw, zamiast od razu sięgać po bardziej wyszukane smaki.
Krótkie menu w restauracji
Chociaż część restauratorów pragnie zadowolić wszystkich klientów, umieszczając w karcie dań przekrój wszystkich kuchni świata. Jednak nie tędy droga! Niezbyt długie menu to podstawa, jeśli chodzi o zasady restauracji. Zbyt obszerna oferta może przytłoczyć gości i sprawić, że będą mieć ogromną trudność w wyborze czegoś dla siebie. Może ona również nasuwać podejrzenie, że potrawy nie zostaną przygotowane od podstaw ze świeżych produktów lub z należytą troską o ich poprawność.
Wysoka jakość jedzenia
Wszystkie zasady w restauracji są ważne, jednak nic nie jest tak istotne, jak jedzenie. W lokalu należy podawać tylko świeże i przygotowane z odpowiednich składników potrawy. Warto nawiązywać kontakty biznesowe z lokalnymi wytwórcami i dostawcami nabiału, mięsa, ryb wina, owoców czy warzyw, którzy mają sprawdzone produkty. Nawet najpoprawniej przygotowane danie nie będzie smaczne, jeśli do jego ugotowania użyje się wątpliwej jakości towarów. Dobrze jest zwracać uwagę na składy asortymentu spożywczego podczas zaopatrywania kuchni.
Sprawna obsługa gości restauracji
Oprócz wyśmienitego jedzenia dobra restauracja zapewnia także znakomitą atmosferę. Składa się na nią między innymi uprzejma, sprawna obsługa. Jednak nie należy zapominać o ciągłym podnoszeniu kwalifikacji personelu, aby były one zawsze dostosowane do zmieniających się realiów gastronomicznych. Doskonale wiemy, jak ważny jest serwis naszych klientów, dlatego regularnie przeprowadzamy szkolenia personelu, aby zapewnić gościom najwyższy poziom obsługi. Gościom zależy na tym, by kelner potrafił opowiedzieć pokrótce o daniach znajdujących się w karcie i doradził, czego warto w szczególności spróbować. Istotne jest także, aby dania gości były podawane jednocześnie. W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, że podczas wspólnej kolacji jedna z osób będzie oczekiwać na jedzenie, a inna w tym czasie skończy swoje danie.
Przyjemny wystrój restauracji
Zasady restauracji chcącej przyciągać klientów muszą obejmować także wystrój wnętrza lokalu. Warto zadbać o to, aby aranżacja wnętrza była spójna z kartą dań – taki zabieg sprawi, że klienci będą mieli okazję doświadczać kulinarnej podróży wszystkimi zmysłami. W naszym zdecydowano się na połączenie menu zawierającego tradycyjną polską kuchnię wraz z unikalnym starogdańskim wystrojem. To sprawia, że goście mogą poczuć się, jakby przenieśli się do innej epoki, nie tylko ze względu na wygląd wnętrza, ale też dzięki potrawom serwowanym w tamtym okresie.
Warto zadać o właściwe oświetlenie sali. W przypadku miejsc typowo randkowych należy zapewnić przytłumione światło tworzące intymną atmosferę. Lokale specjalizujące się w tak zwanym ulicznym jedzeniu mogą postawić na bardziej swojski klimat na przykład poprzez ustawienie ław dla gości.