GoldWasser House
Porady Co podać jako digestif?

Co podać jako digestif?

Serwowanie trunków podczas przyjęć to nie lada wyzwanie dla gospodarzy. Warto jednak zaznajomić się z pojęciami takimi jak aperitif czy deigestif, aby móc wykorzystać ich korzystny wpływ nie tylko na przebieg samego przyjęcia, ale przede wszystkim na zdrowie swoich gości! Czym jest digestif i co powinno wchodzić w jego skład?

Czym jest digestif?

Digestif lub digestivo to słowa słusznie kojarzące się z angielskim czasownikiem digest oznaczającym trawić. Digestif jest to bowiem trunek, który ma za zadanie wspomaganie trawienia obfitego posiłku. Nie chodzi jednak bynajmniej o krople żołądkowe, które podaje się osobom cierpiącym na problemy z trawieniem, lecz o alkohol na bazie ziół, a często również wódki. Wysokie stężenie alkoholu po posiłku ma rozszerzać naczynia krwionośne, a tym samym również wspomagać perystaltykę jelit. Różne zioła zawarte w alkoholu znane są natomiast ze swoich dobroczynnych właściwości, jeśli chodzi o wspieranie trawienia.

Digestif jest obecnie trunkiem nieco zapomnianym, ale zdecydowanie zasługującym na to, aby przywrócić mu jego świetność. Warto przypomnieć sobie o nim podczas kolejnych organizowanych u siebie świąt czy imienin, które zamierza się hucznie świętować wraz z najbliższymi przy stole.

Dlaczego warto serwować digestif?

Podawanie digestifu podczas przyjęć to nie tylko kwestia zachowania staropolskiej tradycji serwowania potraw, ani zrobienia wrażenia na gościach. Rolą gospodarza jest, aby dbać o jak najlepsze, wykwintne potrawy, ale również o samopoczucie swoich gości. Robi się to nie tylko zabawiając ich rozmową i organizując różne ciekawe atrakcje wieczoru, ale również poprzez umiejętne serwowanie drinków.

W czasie trwającego kilka godzin przyjęcia goście nie chcą pić cały czas tego samego – na przykład wina. Jednak oprócz zaoferowania im szerokiego wyboru win do posiłku, warto pomyśleć też o drobiazgach, które w znaczący sposób podkreślą wyjątkowy charakter imprezy. Otwierając imprezę kieliszkiem dobrego aperitifu i ewentualnie drobną, intensywną w smaku przekąską, można wpłynąć nieco na rozluźnienie towarzystwa i zachęcić do rozmowy. Pikantne, kwaśne lub słone przystawki wraz z lżejszymi alkoholami sprzyjają kontynuowaniu wieczoru, a główne danie jest jego ukoronowaniem. Należy jednak pamiętać, że głównym daniem często bywają tłuste mięsa – te zaś trawi się długo i ciężko. Warto wspomagać ten proces poprzez zaserwowanie ziołowo-korzennego likieru, który przyspieszy wydzielanie soków żołądkowych i poprawi trawienie, robić w żołądku miejsce dla deseru! A co podać na digestif?

Jaki trunek na digestif?

Planując przyjęcie z nieco większą liczbą potraw, warto pomyśleć o tym, jaki trunek na digestif zaserwować. Włosi jako digestif bardzo chętnie serwują na przykład wino Muscat, na Polskim przyjęciu natomiast świetnie sprawdzi się Goldwasser. Mnie jest to zwykła wódka, lecz mocny, 40-procentowy alkohol o ziołowo-korzennym posmaku, który doskonale wpłynie na trawienie. Goldwasser to trunek, który można podawać zarówno w postaci aperitifu, jak i digestifu, ponieważ jego intensywny charakter dobrze odzwierciedla charakter tych obu rodzajów napitków.

Drobinki prawdziwego złota pływające w kieliszku wypełnionym Goldwasser, z pewnością zainteresują biesiadników i zachęcą ich do popicia obfitych posiłków tym dobroczynnym napitkiem. We Włoszek, istnej kolebce rozmaitych przyjęć i tradycji związanych z serwowaniem na nich alkoholu, bardzo powszechne jest podawanie digestifu w towarzystwie espresso. Ta niezwykle mocna, pobudzając kawa nie tylko wspomoże trawienie, ale również pobudzi umysł, nieco ociężały po tłustym posiłku.

Kultura picia digestifu – warto ją kultywować

Trunek pity pod koniec posiłku w celu poprawy trawienia to dla gospodarzy przyjęć sposób na to, by goście zbyt prędko nie odchodzili od stołu, ale zechcieli jeszcze pozostać przy nim i miło spędzić czas – przy deserze czy innych trunkach. Warto choć raz w życiu skusić się na organizację przyjęcia, na przykład z okazji świąt Bożego Narodzenia, z zachowaniem pełnej kultury serwowania drinków i potraw – będzie to nie tylko miła odmiana, lecz także sposób na kontrolowanie nastrojów swoich gości!

Goldwasser Logo