Poznaj nas bliżej

Dobra restauracja w Gdańsku

Restauracja w Gdańsku Goldwasser to wyjątkowe miejsce zlokalizowane nad brzegiem Motławy, w niedalekim sąsiedztwie słynnego gdańskiego Żurawia. Restauracja charakteryzuje się niepowtarzalnym wystrojem wnętrz, nawiązującym do dawnych gdańskich sieni i może pomieścić jednocześnie do 180 osób. Nasze miejsce urzeka nie tylko swoją lokalizacją, ale również wyśmienitą kuchnią i przemiłą atmosferą.

restauracja Gdańsk
Restauracja W Gdańsku Goldwasser

Taras

Nasz przeszklony taras na 1. piętrze zapewnia miejsce dla 30 osób. Przez cały rok można stąd podziwiać spektakularną panoramę Gdańska czy oglądać statki pływające po Motławie.

Reprezentacyjna

Sala bankietowa

Zlokalizowana na 1 piętrze, ozdobiona pięknymi motywami z obrazów Gustava Klimta, kameralna sala bankietowa może pomieścić do 25 gości na kolacje, bankiety i inne uroczystości.

Gdańsk restauracja
home-img-09.jpg
Kameralne

Zaciszne zakątki

Restauracja oferuje 4 sale na różnych poziomach, co pozwala łatwo znaleźć zaciszne miejsce, świetne na kolację przy świecach lub świętowanie z przyjaciółmi i partnerami biznesowymi, w grupach do 30-40 osób.

Wykorzystujemy

Najlepsze składniki

Warzywa i drób dostarczane są bezpośrednio z kaszubskich gospodarstw.

restauracje gdańsk starówka
dobre jedzenie gdańsk
Zawsze

Świeżo i zdrowo

Wszystkie dania są codziennie świeżo przygotowywane. Nasz szef kuchni nie godzi się na żadne kompromisy.

Poznaj szefa kuchni

Rafael Dargacz

Kilkunastoletnie doświadczenie na stanowisku Szefa kuchni Goldwasser, sprawia że czuje się tu jak w domu. W kuchni jest perfekcjonistą i nie uznaje kompromisów, gotuje z pasją, co pozwala mu kreować dania na najwyższym kulinarnym poziomie.

Zawsze stawia na dobrą jakość, świeżość i smak swoich potraw, a tworzenie receptur opiera o dobrą sztukę kulinarną.

szef kuchni Goldwasser

Odwiedziliśmy to miejsce już po kolacji z myślą o dobrym deserze, dodatkowo wzięliśmy talerz tapas oraz butelkę wina. Wszystko smacznie, obsługa miła a miejsce przytulne

weronikak53

Tripadvisor

Pyszne jedzenie! Polecam steka! Warto wybrac sie na kolacje, jak i na sniadanie. Zaden z posilkow nie rozczarowal. Bardzo smacznie.

Domryga

Tripadvisor

Restauracja godna polecenia. Miejsce odpowiednie do obiadu, jak i do przyjścia tylko na deser lub lampkę wina.

Hej_ktosiek

Tripadvisor

Niesamowite miejsce! Przystawka którą zaproponował Nam kelner Michał - łysy, jedyna w swoim rodzaju. Obsługa profesjonalna. Polecamy. Naprawdę warto.

588oliwiao

Tripadvisor

home-img-09

Restauracja w Gdańsku

Menu to jeden z naszych największych atutów. Serwujemy tradycyjne potrawy kuchni polskiej oraz międzynarodowej, a specjalność lokalu stanowią wyborne dania z mięsa. Osoby, które miały okazję skosztowania steków ze złotem, do dziś z rozrzewnieniem wspominają ich smak. Wśród sztandarowych dań restauracji Goldwasser można wymienić również Duet Foie Gras.

Czytaj więcej

Oprócz tego oferujemy tradycyjne gdańskie alkohole, począwszy od wódki jałowcowej Machandel, przez intensywnie korzenny Kurfürsten, a skończywszy na unikalnym w skali światowej likierze z płatkami 23-karatowego złota Goldwasser. Poza opcją degustacji na miejscu istnieje możliwość kupna trunku na wynos. Klienci mogą wybrać różne pojemności ozdobnych butelek (0,04l, 0,2l, 0,5l oraz 0,1l), a także zamówić „złotą wodę” w welurowej sakiewce w kolorze czerwonym lub niebieskim. Ponadto w restauracji oferujemy eleganckie zestawy prezentowe – warianty z pralinami albo kieliszkami.

Lokal dysponuje własną piekarnią oraz manufakturą, w której produkuje się ekskluzywne praliny zdobione złotem z różnym nadzieniem (m.in. likierem Goldwasser).

Menu restauracji

W restauracyjnym menu znajdą Państwo liczne propozycje wykwintnych potraw kuchni międzynarodowej oraz klasyków kuchni polskiej. Nie zabrakło też dań typowo gdańskich, kaszubskich czy związanych z morzem. Szczególnie polecamy potrawy doprawiane złotą wódką bądź ozdobione jadalnymi płatkami złota – to znak rozpoznawczy naszego lokalu.

Aktualizujemy menu w zależności od pory roku i sezonu, jak również dostępności świeżych produktów. Przy tworzeniu listy dań kładziemy olbrzymi nacisk na ich jakość. Natomiast przy opracowywaniu przepisów bazujemy na sztuce kulinarnej oraz świeżych składnikach. Unikamy gotowych przetworzonych półproduktów, mając świadomość, że nie należą do obojętnych dla zdrowia. Zupy i sosy przygotowujemy na podstawie skoncentrowanych baz do sosów oraz esencjonalnych naturalnych wywarów, z kolei desery, lody i pieczywo wytwarzamy bez użycia sztucznych polepszaczy, na miejscu.

Do naszego menu wchodzą potrawy wykwintne, w tym:

  • Argentyński antrykot „Black Angus” – danie z polędwicy wołowej z Foie Gras Pate z armaniakiem. Zawiera pieczone warzywa, por, groszek i marynowane cebulki oraz wołowy sos demi-glace (potrawa z dodatkiem 23-karatowego złota),
  • Duet Foie Gras z armaniakiem, konfiturą figową, czarną porzeczką i płatkami złota oraz Foie Gras smażoną w sherry, podaną na bułeczce brioche (potrawa z dodatkiem 23-karatowego złota),
  • Krem z homara z pierożkiem. Baza dania to esencjonalny wywar z homarów i pieczonych warzyw wzbogacony odrobiną koniaku.

Miłośnicy regionalnej kuchni chętnie wybierają z karty potrawy oparte na ciemnym drobiu, dziczyźnie z Kaszub oraz rybach. Proponujemy Państwu m.in.:

  • Opiekane śledziki bałtyckie, marynowane w octach smakowych z likierem Goldwasser, podane z konfiturą z czerwonej cebuli,
  • Kaczkę pieczoną – połówkę luzowanej kaczki z jabłkami, buraczkami, złocistymi kopytkami oraz sosem żurawinowym,
  • Karczek z dzika duszony w warzywach i ciemnym piwie z rozmarynem, w sosie z rydzami z dodatkiem suszonej śliwki, podany z modrą kapustą z żurawiną i kluskami,
  • Tradycyjny żurek staropolski z wędzonką, białą kiełbasą, tartym chrzanem, podany z jajkiem przepiórczym.

Do znanych i lubianych dań z kraju oraz zagranicy należą tradycyjne pierogi z mięsem. Ich wyborny smak to zasługa farszu złożonego z różnych gatunków mięsa (drób, wołowina, dziczyzna) i pieczonych warzyw. Warto wymienić także carpaccio wołowe z karczochami i parmezanem czy z ośmiornicą z pesto albo krewetki na gorącej patelni z grzankami.

To nie wszystkie propozycje z menu Goldwasser. Słyniemy również z przepysznych potraw sezonowych typu mule bądź szparagi ze starogardzkich plantacji, podane z sosem holenderskim. Jeśli odwiedzą nas Państwo w listopadzie, do karty dań dołączy gęsina w przeróżnych postaciach (zupy, pierogi, pasztety, dania główne). Przygotowujemy ją wyłącznie w tym okresie, a gęsi są hodowane specjalnie dla naszej restauracji w rodzinnym kaszubskim gospodarstwie.

Wiosną i latem oferujemy gościom wyśmienite desery z owoców sezonowych takich jak wczesne truskawki. Często dopełniamy ich smak likierem Goldwasser. Jako przykład może posłużyć ciesząca się dużym powodzeniem klientów kombinacja truskawek, bezy i domowej roboty lodów z likierem oraz dodatkiem świeżej mięty.

Sezon letni to pora, w której w pełni wykorzystujemy świeże warzywa od lokalnych dostawców oraz zielarzy. Współpracujący z nami przedsiębiorcy pochodzą z najbliższej okolicy (np. Olszynka, Trakt Św. Wojciecha).

W restauracji oferujemy zestawy oraz pojedyncze dania bezglutenowe i bezlaktozowe. Zapraszamy też Gości na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Oryginalny styl w restauracji Goldwasser w Gdańsku

Gdańsk, będąc skarbnicą polskiej historii i kultury, promuje tradycyjną Kuchnię Polską. Goldwasser restauracja wpisuje się w tę strategię i z tego względu proponuje menu, jakiego do tej pory brakowało w okolicy. Już od progu zachęca zapachem świeżych potraw, aromatem ziół, pieczonym mięsem, grzybami. Ciepłym i wykwintnym wystrojem kusi zarówno wymagających podróżników kulinarnych, jak i mieszkańców Trójmiasta. Tym, co od wieków łączy ludzi, oprócz wspólnych pasji, jest dobre jedzenie. Gdańsk na swojej mapie posiada wiele lokali gastronomicznych, ale żaden z nich nie ma tak wyraźnego stylu i wykwintnej kuchni.

Oferujemy cztery ekskluzywne i kameralne sale na różnych poziomach, co zapewnia Państwu komfort, dyskrecję oraz swobodę. W słoneczną pogodę zapraszamy na taras, gdzie można podziwiać panoramę miasta, łodzie kołyszące się na Motławie, zabytki i restauracje. Gdańsk i starówka widziane z balkonu dostarczą niezapomnianych, wrażeń szczególnie wieczorem lub o zachodzie słońca. Restauracje w Gdańsku takie jak Goldwasser to doskonałe miejsca na spotkania biznesowe, rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy też na spotkanie towarzyskie. To również idealna okazja do spróbowania likieru Goldwasser.

Świeżość i jakość na pierwszym miejscu

Priorytetem dla nas jest zadowolenie naszych Gości, dlatego gotujemy z pasją i dbamy o wysokie walory smakowe oraz estetyczne naszych dań. Wszystkie półprodukty pozyskujemy od starannie wybranych regionalnych dostawców. Mamy dzięki temu pewność, że są świeże, zdrowe, ekologiczne i po prostu smaczne. Dokładamy również wszelkich starań, by obsługa spełniała Państwa oczekiwania. Nasz personel dba o życzliwą atmosferę, szybką i profesjonalną obsługę dostosowaną do potrzeb Gości. Goldwasser to nie jest zwykła restauracja. Gdańsk jeszcze nigdy nie oferował takiego bogactwa doznań w jednym miejscu. Serdecznie zapraszamy. To będzie dla nas zaszczyt móc gościć Państwa w naszej restauracji Goldwasser w Gdańsku przy ul. Długie Pobrzeże 22.

Zapraszające wnętrza i smaczne potrawy

Gdańsk gości corocznie tysiące turystów spragnionych kulturalnych, historycznych, jak również kulinarnych wrażeń. Restauracje w Gdańsku gwarantują bogactwo propozycji – od kuchni śródziemnomorskiej, przez meksykańską, polską, aż po tajską. Wolność, indywidualizm oraz nowoczesność przeplatana jest tu z szacunkiem do tradycji. To prawdziwie gdański styl, który zainspirował również nas. Tak powstała stylowa aranżacja, dopracowana w każdym detalu. Bogate zdobienia, wyszukane ornamenty, złocenia i malownicze pejzaże w szykownych ramach tworzą niezwykłą atmosferę. Goldwasser restauracja – to tutaj splata się historia, tradycja i sztuka. Wnętrze zaprasza elegancją i dyskrecją. Na menu składają się prawdziwie polskie skarby kulinarne w finezyjnej oprawie. Gości otacza nastrojowa melodia, kuszące aromaty oraz zapraszająca atmosfera.

Tradycyjne menu w gdańskim wydaniu

Nasi kucharze chętnie nawiązują do wielowiekowych tradycji kuchni polskiej. Jak pokazuje codzienność, rodzimi i zagraniczni turyści najchętniej odwiedzają właśnie tego typu restauracje. Gdańsk Starówka to miejsce o wyjątkowym klimacie, w którym historia jest wyczuwalna niemalże w każdym zakątku. Także u nas. Goldwasser to restauracja typowo polska, w której wykorzystujemy tradycyjne przepisy, sprawdzone receptury, starannie wyselekcjonowane składniki. Zapraszamy do degustacji naszych wyśmienitych przekąsek, wybornych win i koktajli. Nie brakuje u nas jagnięciny, wołowiny czy cielęciny, a wybór ryb zaskakuje bogactwem smaku. Polska słynie z ciepłych, pożywnych zup, które również goszczą w naszym menu z królewskim żurkiem czy szlachetnym rosołem na czele. Goście nie oprą się również naszym smakowitym czekoladowym i kremowym deserom, ozdobionym sosami, musami czy sezonowymi owocami.

Gdańsk to miasto wyjątkowe! Niezwykłe położenie i ponad tysiąc lat historii sprawiają, że zachęca unikalną, niepowtarzalną atmosferą. Jednocześnie stanowi miejsce, które wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Do odkrycia jednej z nich serdecznie dziś Państwa zapraszamy.